В Пловдив възнаграждението на кмета е 3350 лева на месец.С бюджет

...
</TD
>В Пловдив възнаграждението на кмета е 3350 лева на месец.С бюджет
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив взима по-малка заплата от тези на Враца и Симитли

В Пловдив възнаграждението на кмета е 3350 лв. на месец.

" С бюджет от над 600-700 милиона пловдивският кмет трябва да ръководи града. Отговорността е огромна предвид на това, че натоварването е в действителност всекидневно, без почивен ден. Факт е, че не заплатата е определяща “, безапелационен е пловдивският кмет .

Във Враца увеличението на възнагражденията е 12%. Общинските съветници получават 70% от заплатата в администрацията, само че имат право и на бонуси за разноски. Най-малко подтиквани са кметовете на села.

Plovdiv24.bg напомня, че въпреки всичко заплатите във всички звена на община Пловдив да бъдат увеличени с 4.9% от 1 януари 2024 година Това планува проектобюджетът на града. Разчетите следва да бъдат оповестени в уеб страницата на администрацията за публично разискване, след което ще се подложат на гласоподаване в Общинския съвет.

Общинският кмет може да получава до 80% от заплатата на министрите, а ръководителят на Общинския съвет - 80 на 100 от кметската. В момента кметът се разписва против 3350 лв., като размерът беше избран с решение на предходния Общински съвет. Възможно е сегашните съветници да решат да усилят възнаграждението на кмета, както направиха със заплатата на предходния. 

Директорите на дирекции получават 2600 лв., кметовете на региони - по 2300 лева. 

Възнагражденията на общинските съветници зависят от броя участия в съвещания на Общински съвет и на непрекъснатите комисии. Тъй като съвещанията на Общински съвет не може да бъдат повече от 2 в един месец и комисиите са с най-вече две съвещания, заплатата е не повече от 40% от тази на ръководителя и е към 1300 лв.. Общата сума е до 40% от заплатата на ръководителя на съвета и се изплащат против финансово-счетоводен документ за осъществен разход.

Да съпоставим заплатите на кмета на Пловдив с този на различен регионален център - Враца От Нова година брутната заплата на кмета на Враца надхвърли 5000 лева Причината за по-високите възнаграждения са актуализация на заплатите в локалните администрации.

Във Враца нарастването на възнагражденията е 12%. Общинските съветници получават 70% от заплатата в администрацията, само че имат право и на
бонуси за разноски. Най-малко подтиквани са кметовете на села.

Кметът на благоевградската община Симитли пък взима заплата близка на тази на Димитров - 3300 лв..

Заплатите на служителите в Симитли са ниски, счита кметът на града. Той обаче получава 3300 лева бруто, макар че през последните две години заплатата му не е обновена.

" Чисто и просто, дори не съм се сетил за това на този стадий, не ми е било на дневен ред “, твърди пред bTV Апостол Апостолов, кмет на общ. Симитли.

На предходното съвещание предлагането той да получава 8490 лв. беше отхвърлено.

Общинските съветници в града получават алегорично заплащане.

" То е изчислено на база дневната ставка от междинната брутна работна заплата на администрацията за последния месец от предходното тримесечие. Като сума това е към 17-18 до 20 лева, според от изчисленията “, споделя Вилимир Александров, ръководител на ОбС-Симитли.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР